Recept
Een authentiek recept luidt als volgt:
Ingrediënten
450 gram tarwebloem,
325 gram basterdsuiker, die naar eigen inzicht geheel of gedeeltelijk vervangen kan worden door bruine basterdsuiker,
300 gram boter of margarine,
1 eidooier,
± 3 theelepels kaneel, waarbij sommigen ook een mespuntje zout toevoegen.
Zoals eerder gezegd kan dit naar eigen smaak aangepast worden.
Bereiding
de boter of margarine grondig mengen met de suiker totdat een egaal mengsel ontstaat,
eidooier toevoegen en verder mengen,
geleidelijk, al mengend, bloem en kaneel toevoegen,
wanneer dit een goed gemengd geheel is dit, liefst in de koeling, gedurende een halve dag laten rusten.
Voorbereiding voor het bakken
Het deeg uitrollen tot een dikte van circa 5 mm. Het oppervlak waarop uitgerold wordt bestrooien met wat bloem opdat het deeg niet plakt.
Met een stekertje, in de vorm van het IJzerkoekje welke wordt meegeleverd met het IJzerkoekjesbakplaatje, de IJzerkoekjes uitsteken en op een stuk bakpapier neerleggen.
Dit met de restanten van het deeg net zo vaak herhalen tot er niet genoeg deeg rest voor nog een IJzerkoekje.
Het Bakken
De bakplaat heet maken, kan op alle soorten kooktoestellen. Nu de uitgestoken IJzerkoekjes stuk voor stuk bakken. Zie de afbeeldingen.
De bakplaat moet wel heet zijn, maar niet te heet. Dit moet altijd experimenteel bepaald worden.
Met een stukje restdeeg kan de temperatuur van de bakplaat getest worden.
De koekjes mogen tijdens het bakken niet smelten. De kant die gebakken wordt krijgt een licht gekleurd randje. Dit is het signaal om het koekje om te draaien en de andere kant te bakken. Onze ervaring is dat het in het begin het beste per koekje gedaan kan worden. Zodra u er de slag van te pakken krijgt kunnen op het bakplaatje 2 tot 3 koekjes gelijktijdig gebakken worden.
Na het bakken kunnen de IJzerkoekjes op een vel papier van de keukenrol gelegd worden. Overtollige vettigheid zal dan in het keukenpapier trekken.
Famaloy. Contact:
Zuiderzeeweg 35 mail: wcn@Famaloy.nl KvK: 67939805
3891HB Zeewolde tel.: +31(0)653191136 BTW: NL001216638B79
-
€ 26,50IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten. ISBN/EAN code: *8830304413419* Meer info
-
€ 4,99Vlaardingse ijzerkoekjes boekje - Frank Hazenberg - 2e druk Meer info
-
€ 6,50Stekertje om de mooie vorm uit te steken Meer info
-
€ 29,50IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept, boekje Vlaardingse IJzerkoekjes en vrij van verzendkosten., Meer info
-
€ 29,95IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten. ISBN/EAN code: *8830304413419* Meer info